A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти, молоді та спорту, культури, туризму та зовнішніх зв'язків Полянської сільської ради
Мукачівського району Закарпатської області

НАША МОВА КОЛЬОРОВА

Дата: 24.10.2023 10:07
Кількість переглядів: 105

Щорічна традиція в День української писемності та мови — проводити Всеукраїнський радіодиктант національної єдності. У 2023 році він буде вже 23‑й.  Обов’язково приєднуйтеся 27 жовтня! Цікаві факти про мову нижче 

За деякими даними, українська мова налічує близько 256 тисяч слів. 

Наша мова багата на синоніми, кожен з яких має свій відтінок значення. Наприклад, слово «горизонт» має аж 12 синонімів, «бити» — 45. Але рекордсмен — слово  «говорити», у якого  понад 100 синонімів.

Кличний відмінок — одна з особливостей української мови. Він властивий тільки іменникам чоловічого й жіночого роду в однині: котику, колего, пане Дмитре, Соломійко, мово, Києве.  

Літера Ї унікальна. Уперше звук «йі» спробували відобразити в 1073 році.

Однак в тому вигляді, якою ми користуємося зараз, буква Ї на письмі закріпилася тільки в ХIХ столітті — приблизно через 800 років після першої зафіксованої спроби передати звук на письмі. Під час пошуків звук «йі» графічно позначали різними способами: и, іи, й, йи, йі, и, і, jі, jи. На той час в Україні не було затверджено жодного сталого правопису

Літера Ґ . Хоча ця літера повернулася в нашу абетку відносно недавно — у 1990 році — вже складно уявити без Ґ слова: аґрус, ґава, ґанок, ґедзь, ґніт, ґатунок, ґрати, ґрунт, ґудзик, ґуля...

Найбільше слів в українській мові починається на літеру П, а найменше — на Ф. Проте майже на кожну літеру можна скласти вірш чи оповідання, де всі слова починалися б з однієї літери!

У нашій мові є особливі слова — паліндроми. Це так звані «дзеркальні» фрази або слова: їх можна читати як зліва направо, так і справа наліво. Найпростіші паліндроми: око, дід, радар.

Жодна нація за всю історію не має такої кількості пісень, яку створив український народ, — понад пів мільйона, як стверджують фахівці. У фонотеці ЮНЕСКО  близько 15,5 тисяч наших пісень. 


« повернутися

Вхід для адміністратора