A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти, молоді та спорту, культури, туризму та зовнішніх зв'язків Полянської сільської ради
Мукачівського району Закарпатської області

"ГІТЛЕР ЗАЛИШИВ НА МОЄМУ ТІЛІ НОМЕР - І Я НОШУ ЙОГО НА СОБІ ВЕСЬ ЧАС"

Дата: 26.01.2023 15:48
Кількість переглядів: 223

26 січня у адмінбудинку Полянської сільської ради був проведений "круглий стіл" на тему «Єврейська громада Полянської ТГ: історія, пам’ять та виклики сьогодення», присвячений Міжнародному дню пам’яті жертв Голокосту, що відзначається щорічно 27 січня.

З вітальним словом до учасників та гостей заходу звернулася в.о. сільського голови Неля Петрус, яка висловила своє пошанування науковцям УжНУ та всім доповідачам, які своєю працею зберігають пам'ять про жертв Голокосту для сьогодення та майбутнього. 

Зі вступним словом виступив Худіш Павло, доцент кафедри археології, етнології та культурології УжНУ, який сказав, що це перший подібний захід на території Закарпатської області і проводиться він у рамках проєкту «Мережа Пам’яті», який, у свою чергу, реалізовується за підтримки Фонду «Меморіал убитим євреям Європи» та Федерального міністерства закордонних справ Німеччини. «Полянська територіальна громада має багату історію, яка тісно переплітається з історією проживання євреїв у нашому краю. Голокост -  страшний уламок цієї історії», - підкреслив Павло Миколайович.

З першою доповіддю на тему «Максиміліан Грюнфельд – дзеркало Голокосту в Підкарпатській Русі (сьогоднішнє Закарпаття)» виступив вчитель Плосківського ліцею, голова ГО «Русинський культурологічний клуб»,  Юрій Шипович, який подав історію сім’ї знаменитого американського  кравця Мартіна Грінфілда. «Гітлер залишив на моєму тілі номер - і я ношу його на собі весь час. Я не можу забути, що всі члени моєї сім’ї загинули з таким тавром. Спочатку їм присвоїли номер, а потім забрали і отруїли газом», - ніби кредо Голокост прозвучали слова з книги «Міра людини: від вцілілого в Освенцимі до кравця президентів» авторства самого героя допису.

Далі один за одним виступили Микола Рішко, громадський активіст, член «Русин-Клуба», з доповіддю «Пам'ятати і не забувати, або євреї Голубиного»; Віктор Реднік, студент ІІІ курсу факультету історії та міжнародних відносин УжНУ, з доповіддю «Історія євреїв села Оленьово»; Христина Сідак, здобувачка наукового ступеню Доктор філософії факультету історії та міжнародних відносин УжНУ, з доповіддю «Післявоєнні свідчення євреїв як важливе джерело з історії Голокосту в Полянській громаді»; Златослава Керечанин, здобувачка наукового ступеню Доктор філософії факультету історії та міжнародних відносин УжНУ, з доповіддю «Матеріали з історії євреїв Полянської громади в архіві Меморіального музею Голокосту США». Так як тема Круглого столу торкалась і сьогодення, то завершив виступи Олександр Шершун, магістр історії, голова ГО «Асоціація фахівців туристичного супроводу Закарпаття», з доповіддю «Пам’ять про єврейську громаду – фактор туристичної привабливості Полянської ОТГ».

У заключному слові Павло Худіш підкреслив, що  міжнародний проєкт  «Мережа пам’яті» має на меті облаштування знехтуваних та забутих масових поховань євреїв та ромів в Україні, а також створення поруч з ними місць пам’яті та інформації, для того, аби зберегти пам’ять про жертв для сьогодення та майбутнього. І акцентував, що одним з таких місць є урочище «Межеростоки» біля села Оленьово Полянської ТГ, де у серпні 1944 були розстріляні три єврейські сім’ї з Плоского.

Захід був проведений за участі кафедри археології, етнології та культурології Ужгородського національного університету, ГО «Асоціація фахівців туристичного супроводу Закарпаття» та ГО «Русинський культурологічний клуб».



« повернутися

Вхід для адміністратора