A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти, молоді та спорту, культури, туризму та зовнішніх зв'язків Полянської сільської ради
Мукачівського району Закарпатської області

Екскурсія у замок «Сент-Міклош»

Дата: 25.10.2019 16:10
Кількість переглядів: 813

25 жовтня 2019 року учні Плосківської ЗОШ І-ІІІ ст., слухачі факультативного курсу «Рідний край» та члени гуртка «Юні туристи-краєзнавці» (кер. Шипович Ю.Ю.), відвідали старовинний, 15 століття, замок  «Сент-Міклош».

Екскурсовод розповіла юним краєзнавцям  історію замку та села, у якому він був побудований:  «У   письмових джерелах село Чинадійово вперше згадується від 1214 р. як Сент-Міклош. Ця угорська назва фігурує в офіційних документах аж до1944 р. У 1264 р. король Іштван V подарував село Сент-Міклош магістру Аладару, королівському уповноваженому у справах до галицкого князя. Наприкінці 14 ст., у 1387 р., Сент-Міклошська домінія переходить у володіння магната Перені. А в 15 ст. у селі будується замок власника домінії, що зберігся до наших днів. Він створений на кшталт більш древніх романських феодальних твердинь.Коли домінія переходила до нового власника, мінявся й власник замку.У 1574 р. Сент-Міклошську домінію купив Михайло Телегді за 22 тисячі форинтів. А в 1610 р. замок хотів купити Іштван Н’ярі. З відповідним клопотанням він звернувся до короля, заявивши, що готовий сплатити 7 тисяч форинтів. Але чекати рішення купівлі він змушений був цілих 15 років! А ще через 15 років на одній зі стін замка з’явився герб, зроблений уже на замовлення родини Лоньої.

У 1657 р. замок був значно пошкоджений польськими військами князя Любомирського, що змусило його власників провести ґрунтовні відбудовні роботи. Але з часом замок поступово втрачає своє стратегічне значення.У лютому 1682 року відбулася зустріч Ілони Зріні з графом Імре Текелі.

Кохання чарівної княгині до молодого короля куруців стало головною подією, за якою пильно спостерігала уся західноєвропейська знать. На початку 18 ст. спорудження перестало відповідати своєму первісному призначенню. Правда, під час антигабсбурзької війни 1703-1711 р. замок ще послужив повстанцям – сюди відступив вождь цього руху Ференц II Ракоці після поразки повсталих від австрійських військ під Мукачевом 27 червня 1703 р.

Після закінчення останньої антигабсбурзької війни, Мукачівсько-Сент-Міклошська домінія (в 1612 р. у результаті об’єднання Сент-Міклошської і Мукачівської доміній була утворена одна – Мукачівсько-Сент-Міклошська) переходить у володіння австрійського імператора.

У 1728 р. імператор Карл VI дарує Мукачівсько-Сент-Міклошську домінію, а разом з нею і село Сент-Міклош архієпископу Лотару Францу Шенборну, рід якого володів домінією майже два століття (аж до 1944 року)

У радянський період у замку знаходились складські приміщення..

Трохи більше десяти років тому громадське об’єднання «Калган-А», до складу якого входять художники і краєзнавці, взяло на себе зобов’язання зберегти цей важливий пам’ятник архітектури й історії. Зараз тут тривають реставраційні роботи, які проводить орендар замку, художник Йосип Бартош».

Коли екскурсовод закінчив свою розповідь, школярі отримали можливість зробити селфі у будь-якому уподобаному ними місці Сент-Міклоської твердині. А цікава екскурсія замком ще раз переконала юних краєзнавців у необхідності знати і любити рідну землю.

Ю.Шипович


« повернутися

Вхід для адміністратора