A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти, молоді та спорту, культури, туризму та зовнішніх зв'язків Полянської сільської ради
Мукачівського району Закарпатської області

«Русинські автентичні пісні треба не тільки берегти, а й розвивати, як це роблять в інших країнах»

Дата: 24.06.2019 15:08
Кількість переглядів: 225

У рамках вже V Дня Русина, який на цей раз пройшов на території  Полянської сільської ради, відбулося святкування Міжнародного фестивалю русинської культури "Я світ узрів под Бескідом"

Так як фестиваль приурочений Дню народження Олександра Духновича, захід завжди проходив в кінці квітня, в Мукачеві, зараз же змістив не тільки локацію, а й дату.

Але перед самим фестивалем був проведений круглий стіл, присвячений 100-річчю входження Підкарпатської Русі до складу Першої Чехословацької республіки. На даний захід з’їхалися гості з багатьох країн, а саме, з Канади – професор, академік Канадської Королівської  та Української академій наук Павел Роберт Магочій, зі Словаччини - заступник  голови РОС (Русинської оброди на Словенську) Петро Мікула, з Сербії – голова Національної ради русинів Борислав Сакач. Україну ж представили – доцент, кандидат історичних наук Володимир Фенич, голова Крайового товариства підкарпатських русинів,  член СРР Микола Бобинець, голова обласного культурологічного товариства ім. О. Духновича Юрій Продан та інші громадські активісти Закарпаття. Виступили на «круглому столі» з доповідями Павел Роберт Магочій та Володимир Фенич. Канадський професор розповів присутнім про долю першого губернатора Підкарпатської Русі Григорія Жатковича. Прослухавши детальну розповідь академіка присутні засипали відомого доповідача питаннями. Доповідь Володимира Фенича, обширніша в часі та подіях, називалася «Від території русинів на південь від Карпат до Підкарпатської Русі: входження краю до складу Чехословаччини у 1918-1920 роках»

Співорганізатор заходу, голова Полянської ОТГ Іван Дрогобецький привітав гостей зі святом та зауважив: « Підтримка національних меншин та розвиток їх культури  займає важливе, навіть пріоритетне місце в діяльності Полянської сільської ради. Саме тому, з метою збереження цінних експонатів та свідчень русинської історії, ми вирішили створити Музей русинської культури на теренах Поляни».

Голова Крайового товариства підкарпатських русинів, член СРР, Микола Бобинець висловив вдячність Івану Дрогобецькому за теплий прийом та співорганізацію фестивалю, і наголосив на важливості подібних заходів, які об'єднують на своїй етнічній території всіх русинів світу.

Опісля «круглого столу відбулася урочиста хода до пам'ятника О. Духновича. Відтак перейшли до святкування. На сцені русинська народна співанка була представлена такими музикально-фольклорними колективами, як Заслуженим академічним Закарпатським хором, іршавським гуртом  "Криниченька", мукачівським - "Бабчина співанка", фольклорними чоловічим та жіночим ансамблями з Кам’яниці, що на Ужгородщині,  «Фанати» та «Материнка», місцевими Родниківським та Родниковогутським музичними гуртами, а також колективом з Литви. Між музикальними номерами декламували свої вірші русинські поети.

Голова обласного, культурологічного товариства ім. О. Духновича Юрій Продан зауважив: «Русинські автентичні пісні треба не тільки берегти, а й розвивати, як це роблять в інших країнах, де проживають русини. Адже в них збережені не лише перли народної культури та звичаїв, а також особливості русинською мови, форми слів та речень. Це цінний матеріал для дослідників русинською мови та її носіїв. Саме тому такі фестивалі є надзвичайно актуальними і важливими».

Юлія Шипович

Фото Миколи Поцка


« повернутися

Вхід для адміністратора