A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти, молоді та спорту, культури, туризму та зовнішніх зв'язків Полянської сільської ради
Мукачівського району Закарпатської області

Екскурсія Берегівщиною

Дата: 26.02.2019 13:41
Кількість переглядів: 199

         Минулого тижня гуртківці Родниківської ЗОШ І-ІІ (кер. Воронич Т.Й) завдяки фінансовій підтримці голови об’єднаної громади Івана Івановича Дрогобецького відвідали місто Берегово, цікаве своєю історією, архітектурними пам’ятками, виноробними традиціями, термальними басейнами.

      Сьогодні Берегово (у минулому Лампертсас, Берегсас) відоме як центр угорської культури в Україні та Закарпатті. Його не можна вважати ні суто угорським, ні суто слов’янським містом – це місто, яке довгі століття показує приклад толерантності у ставленні одного народу до іншого. Екскурсію розпочали з музею Берегівщини, який має свою особливу, хоч і нелегку історію. У такому вигляді, який він має зараз,  його було відкрито 30 березня 2002 р. у найдавнішому приміщенні Берегова — палаці графа Габора Бетлена, збудованому 1629 р. Розпочинав музей роботу, маючи 42 екcпонати, зараз їх нараховується понад 2 тисячі.  Діти мали можливість не лише послухати цікаву, періодами трагічну, історію міста, розказану екскурсоводом, а й побачити на власні очі колекцію експонатів побуту (глечики, кухлі, дерев'яні та кам'яні сільськогосподарські знаряддя праці, рубелі, кужелі, прядки з різних порід дерев), колекцію монет та  паперових грошових державних знаків, побувати в залі, де розміщено 35 живописних полотен берегівського митця Йожефа Гарані, подарованих автором рідному місту. Під час пішохідної екскурсії діти мали змогу побачити берегівський «горбатий» міст – один найстаріших рукотворних об’єктів краю. Також наші юні туристи-краєзнавці побували на площі Героїв, біля Палацу культури та відпочинку (колишня Велика синагога), відвідали костел в честь Воздвиження Чесного Хреста 19 ст. З цікавістю послухали розповідь про відому оперну співачку Гізеллу Ціпало та зробили пам’ятні фото біля її пам’ятника. Дітям дуже сподобалася та надовго запам’ятається екскурсія та дегустація виноградного соку на заводі «Чизай».

        Повертаючись додому, діти були щиро вдячні голові громади, керівнику гуртка та екскурсоводам за цікаву та змістовну екскурсію (Гаврилюк А., Воронич Т.).

 


« повернутися

Вхід для адміністратора